Sunday, May 27, 2012

Јована - 5 години, церебрална парализа

октомври2010
октомври2011                                      

октомври2010
октомври2011
На сликите се набљудува издолжување на вратот,спуштање и ослободување  на рамениот појас, зголемување на волуменот на градниот кош и стомакот, промена на положбата на главата(особено видливо по положбата на увото), издулжување на цело тело. Тоа што јасно се гледа е ослободување, релаксација,  на телото од напнатоста и затегнатоста која постоеше до октомври 2010.
Како резултат на структуралните промени , кај Јована има големи подобрувања во говорот, моториката на рацете, подобро седи , лази....
Благодарение на одлично сработените саати од страна на нејзината мајка, која морам да признам има одлична техника, Јована е денес друго дете. Кога човек ќе ги погледне сликите, дури и тешко е да се поверува дека станува збор за истото дете.


Октомври 2010- за да се придвижи главата на напред, се дига и грбот, во движењето се вклучуваат и пршлените од градниот кош.Нормално , ова движење се  случува во последниот вратен пршлен, се дига главата со вратот , а рамената и грбот остануваат  на подлогата.
 Во октомври 2011, движењето е се поблиску до нормалното. Грбот скоро цел останува на подлогата.
Октомври 2011 


No comments:

Post a Comment