Friday, March 26, 2010

Нашето АБР искуство

Драга Весна,

Ова е нашето искуство со ABR.


Сo ABR вежбите пoчнавме во јуни 2009 година, кога Никола имаше 3 години и 2 месеци.

Инаку со физикална терапија почнавме кога Никола имаше 27 дена и ние интензивно вежбавме се додека не почнавме со ABR. Морам да споменам дека одевме на вежби во специјалната болница за церебрална парализа во Белград, дома ни доѓаа и приватни терапевти за вежби и плус и јас вежбав со него, но не добивме никакви резултати. Работевме вежби по Vojta и Bobath метод. Дијагнозата на Никола е CP-kvadripareza, форма микс.
Во клиничката слика доминира со силен асиметричен тоник-рефлекс и хиперекстензија на вратот.

Кога го стававме да лежи на стомак веднаш ја вртеше главата на десната страна, го подигаше задникот и во таа позиција остануваше заробен,немоќен за било каква активност , дури ни, јас со моите раце, не можев да му ја завртам главата на левата страна поради тоа што е тој асиметричен рефлекс беше толку силен што автоматски ја вртеше главата на десно. Ако сакавме во таа позиција да ја крени главата морав да му ставам задникот вреќа со 5 килограми песок за да не може да ја подига карлицата, но поради тој силен рефлекс му успеваше дури и со вреќата да го крене задникот.

По еден месец со ABR вежбите забележав дека кога Никола лежи на стомак спонтано ја врти главата на левата страна, и дека може да лежи на стомак без да ја подига карлицата нагоре. Сега може да се дури и самостојно да се подигне на подлактици и дека од таа позиција да се заврти на грб. Сеуште не може самостојно да се заврти на стомак, но понекогаш успева.

Рацете му се повеќе подвижни , ослободени се движењата од рамениците, па сега може да се фати нешто.И покрај тоа што тоа не е совршено фаќање , сепак успева .Претходно , пред АБР никола се однесуваше како воопшто да нема раце. Контрола на главата и телото се многу подобри, бидејќи е трупот му е зајакнат . Во сите положби во кои го поставувам , го поставувам многу полесно од порано, а и може да се одржи со мала помош да се одржи во поставента положба.
На првата процена во јуни минатата година, кога Леонид се обиде да го постави да седи на работ од креветот Никола беше една штица, укочен во рацете и нозете и се зафрлаше со главата и трупот наназад. Сега е веќе друга приказна, Кога го поставувам на работ од креветот ги витка нозете во колената, ја подига главата и седи со моја помош, така што јас го држам за раце или под мишките . Hiperekstenzija почна да се повлекува, па повеќе не се зафрла наназад. Сега е повеќе заинтересиран за игра, бидејќи на некој начин може да учествува во играта, среќен е кога нешто ќе направи сам , постојано испушта звуци, многу повеке од порано. Претходно, тој не можеше дури ни во инвалидска количка да седи, постојано беше полулежечка позиција .Сега , седи во инвалидска количка нема проблем.

Постојат и други подобрувања кај Никола но навистина не можам баш на се да се сетам во моментов. Јас сум многу задоволена со ABR и во моментов е единствената терапија која ја применуваме за Никола . Ќе продолжиме да работиме АБР бидејќи е терапија која дефинитивно дава повеќе резултати.


Јелена.

Saturday, March 20, 2010

ABR nudi resenie za posirok spektar problemi


ABR nudi resenie za posirok spektar problemi kako sto se

Opsta zdravstvena sostojba

Podobruvanje na opstata zdravstvena sostojba,podobruvanje na disenjeto,goltanjeto,dzvakanjeto,pnevmonija,digestivni problemi,konspiracija,bolki ……
Pazlicni mentalni sostojbi :
Hiperaktivnost,problemi so koncentracija I vnimanie,napadi,intelektualno zaostanuvanje ……

Strukturalni sostojbi :

Skolioza,dislikacija na kolkovi……

Motorni funkcii :

Razlicni nivoa na spasticitet,tonus na muskulite,slabost na zglobovite koja predizvikuva ogranicuvanja motornite funkcii (od mali narusuvanja na finata motorika,do visok stepen na rigidnost).
Site ovie ogranicuvanja ne vodat kon eden zaednicki problem-slabost na vnatresniot tonus na teloto.Nasiot metod ke gi zajakne kako povrsinskite sloevi,od kozata do koskite,taka I sloevite koi se naogaat najdlaboko vo teloto.Vo toj smisol nie zajaknuvame se.
Na toj nacin se dobiva sirok spektar na podobruvanja I toa : podobren vid,podobrena kontrola na ocite,koncentracija,govor,sluh,disenje,digestija,motorni funkcii,osloboduvanje od bolka,jaknjenje na zglobovi ……


Rezultatite koi se dobivaat so ABR se ne se gubat .Bez razlika koga I da prestanete so ABR, toa shto ste dobile ostanuva zasegokash .Za ABR nema vozrasna granica.


ABR nudi resenie za ogromen broj sostojbi.Eve samo nekolku od niv :

Cerebralna paraliza
Problemi so govor
ADHD
Autizam
Daunov Sindrom
Mikrocefalii
Spazmi
Zaostanuvanje vo razvoj
Ostetuvanja nastanati zaradi vakcini I slicno
Epilepsija
Povredi na glava
Mozocen udar
Ret sindrom
Skoliozi
...........

Tuesday, March 16, 2010

Kako se pravi ABR
Mnogu roditeli se zbuneti i mislat deka toa shto go gledaat na klipovite se ABR vezbite.Ne, toa ne se vezbite.Toa e samo eden del od pregledot.
Eve nekolku sliki kako nie rabotime ABr, vezbi za vrat , gradi i stomak.

Monday, March 15, 2010

Antonija- ABR pioner so Daunov sindrom

Po 3 meseci ABR
pred ABR 
Огромнa благодарност до лиле , мајката на Антонија, што со нас ги сподели впечатоците од АБР.

Писмото од Лиле:Како дознав за АБР?


Кога првпат прочитав за АБР (на форумот рингераја), сеуште бев во шок од она што ми се случи- дијагнозата Даунов Синдром кај мојата ќеркичка. Така таа што требаше да биде моја принцеза, веднаш штом се роди стана мој проблем, моја неизвесност, па дури и истражувањата по интернет беа само дополнителни шокови....
А и докторите не помогнаа многу- основни информации за болеста, навестување за неизвесност, немање прогнози за очекувањата во развојот и коментари од типот: па тоа е карактеристично за ,,нив,, (на пример закосените очи, високопоставените брадавици, малиот врат, пивското стомаче и папоче скоро кај струкот.... знаете веќе...)... Е да, среќни сме биле што немам кардиопатија и проблеми со тироидата.... И кога ќе забележеле дека заостануве во нешто, ќе и давале терапии и ќе не праќале на вежби.... Недоволно за моето родителско чувство....
И така, кога сосем случајно ја најдов информацијата за АБР ја прифатив со интерес, иако најголем дел од објаснувањата беа за проблемите на децата со церебрална парализа. Само во една реченица се сретнуваше зборот даунов синдром, ама и тоа беше доволно да го запали сигналот за аларм во мојата глава. Дополнително што пишуваше дека центарот и обуката се прави во Белгија, ама на инсистирање на една упорна мајка, наскоро треба да дојдат во Македонија...
Сепак да бидам потемелна, а и за да не дозволам некои ,,надрилекари,, да ме завлечкуваат и да го трошат моето време, а особено мојата надеж ја замолив мојата другарка (таа и нејзиниот сопруг се доктори) да прочитаат и тие и да ми кажат како им звучи објаснувањето.... И мојот впечаток, а посебно нивното охрабрување дека барем треба да се види презентацијата, значеа дека предавањето и прегледот во Охрид не смеат да се пропуштат.... Па луѓето ни дојдоа скоро на врата.... Богами убаво ќе се размислев (а искрено и не верувам дека ќе се охрабрев да тргнам) да требаше да одам до Белгија, барем првиот пат.

Охрид, Декември 2009


И така цели збунети со сопругот и малата тргнавме во Охрид. Од цел сончев декември како за беља тоа беа најснежните денови. Или мене можеби така ми се чинеше... Сепак вредеше секој километар од патот барем да се види презентацијата.

Ние го направивме и прегледот....

Голем дел од одговорите за претераната подвижност на некои зглобови, слабоста и лошата поставеност на нозете кои за докторите беа ,,нормални,, и ,,карактеристични,, на презентацијата и прегледот беа објаснети, и бевме уверувани дека тоа може и мора да се корегира.... И немаше коментари од типот ,,ќе видиме понатаму како ќе се развива,, туку вакви навестувања: ,, сега ќе работиме на вратот и до следната контрола мораме да го подигнеме барем за 1 прст,, или ,, во следната фаза ќе ги подигнеме градите а со тоа ќе се спуштат и брадавиците во нормална положба,, и други слични забелешки.
И веднаш ми паднаа во вода почетните амбиции (бев решена дека одам таму да чујам што може да се направи околу менталниот напредок- физичкиот не ме интересираше) кога чув дека ќе може да ојача, да не ја извртува претерано раката, да го загуби подбрадокот... Сватив дека она за кое бев спремна да ја однесам на хируршка интервенција (да и ги ,,исправам,, очите, да и го намалам подбрадокот за да се види вратот), може да го направам на природен начин, без да си го ставам детето ,, на нож,,.
Се разбира нашите сомнежи дали е тоа што го слушаме можно остануваа. Но не за долго, бидејќи ни во еден момент не зборувавме за тоа што ќе се случува кога ќе забележиме дека Антонија заостанува во развојот- било физичкиот или менталниот, туку зборувавме што ќе направиме за да ја корегираме аномалијата која веќе постои (иако реално имавме многу среќа што почнавме кога Антонија беше многу мала- имаше 6 месеци и колку што разбравме е најмалото бебе кое почнало со АБР)...
Обуката беше кратка и интензивна, луѓето беа навистина прекрасни и дури ни дадоа и дел од матерјалите со кои можевме веднаш да почнеме да работиме, а со ентузијзамот со кој се вративме од Охрид, уште следниот ден почнавме со вежби. Бидејќи е мала, најлесно ни беше да работиме кога спие, а и сега најчесто ги користиме саатите кога е мирна.

За резултатите...

Po 3 meseci ABR


Pred ABR
    И денес не ми се верува дека петиот (да, да петиот) ден ни се причини дека вратчето е подигнато. Ама не верувавме во она што го гледаме се до седмиот ден.... Е после ништо живо не можеше да ме убеди дека вратчето не се подигна и тоа само по 7 дена вежби и тоа само благодарение на АБР... Е, бидејки со тек на време ни се поместуваат критериумите за тоа како треба да биде, во тие денови се ми се чинеше дека детево ми е многу ,,голо,, кај вратчето, па почнав да и ставам лигавчиња... И така- детенцето го покажа вратот, а мајката и го покри... Пуста навика дека вратот на детето не треба да се гледа....
Другите промени дојдоа подоцна... После еден месец надуваното стомаче спласна. Не премногу, ама таа е уште бебе па по едно испиено шише млеко сеуште има мало балонче, ама само кај желудникот... Нозете што ги ширеше прилично нестабилно (иако како за 6 месечно бебе беше прилично активна и подвижна) почна да ги движи доста координирано. Сега кога има 9 месеци веќе седи (нестабилно), стои по скоро цела минута, лази наназад и се превртува како вртелешка, па да ја оставиш на кревет е незамисливо...
Сеуште е мала за да го видиме менталниот развој. Сепак на контролите кај ендокринологот и во Развојното советувалиште сите комплименти беа на нејзина страна. Дури имавме и коментар од типот: менталниот е подобар од физичкиот развој... А нејзината докторка која ја немаше видено 2 месеци (фала богу, немавме потреба), и која знаеше дека работиме АБР, ја пофали со зборовите: ,, не знам како ја вежбате, ама обавезно да продолжите со вежбите. За два месеци ова не е истото дете...,,
Сметам дека нашиот впечаток и нејзинот коментар се најголемите пофалби за АБР.

Вежбите


Навистина прилично збунувачки беше да се помисли вежбање од 3 часа дневно, секој ден. Тоа е скоро пола работно време. Ама нема време за премислување. Само треба времето добро да се организира.
Така, сопругот ја вежба наутро, пред останатите да се раздвижиме. Јас го користам секој дел од денот (бидејќи вежбите не мора да се во блок), ама најлесно ми е навечер кога таа и батковците ќе заспијат и се ќе се смири. Пред ТВ со некој филм или емисија, ем времето брзо поминува, ем третманот станува рутина и посветеноста не изгледа толку тешка.

За понатаму


Едвај чекам да дојде следната обука со следната група на вежби. За тогаш ни најавија дека ќе работиме корекции на глава, со што ќе може да ја корегираме дури и позицијата на очите (иако е преслатка онака закосена). А јас се си мислам: тоа е поблиску до мозокот, па се надевам дека и ефектите врз него ќе се поголеми... Ах тој ментален дел...
Сепак знам дека нема брзање. Ова е терапија која бара време, посветеност и желба. Но дава сигурни резултати, а јас само тоа го барам, затоа што ќе се борам се додека има што да очекувам како придобивка- било да е намалено стомаче, подигнат врат, поголема насмевка, научена песничка... Тоа е мојата верба дека на овој начин ја носам поблиску до нејзините братчиња, другарчиња, светот во кој различностите сеуште тешко се прифаќаат....

Sunday, March 14, 2010

Za ABR nema vozrasna granica


Slikata vredi 1000 zborovi.Ovie promeni 23 godishnoto momce gi dobilo od Avgust 2007 do Fevruari 2009.
So pomosh na ABR poleka pochnuva da se osloboduva od oklopot vo koj ziveel tolku godini i da dobiva pokvaliteten zivot.
Toa e i glavnata cel na ABR, da se dobie pokvaliteten zivot,i licnosta da prestane da bide zarobena vo sopstvenoto telo.Neverojatno, neli?!

ABR Skoliozi

Fevruari2002
Septemvri 2001


Juni2003                                                                             Septemvri2001     Juni 2003

Saturday, March 13, 2010

ABR napredok - nekolku klipovi

Eve nekolku interesni videa od napredokot na nekolku pacienti so razlicni dijagnoziMonday, March 8, 2010

ABR -Advanced Biomechanical Rehabilitation


ABR ili Advanced biomechanical Rehabilitation e metod za rehabilitacija na lica so posebni potrebi,lica koi doziveale mozocen udar, povreda na r’bet,skoliozi, itn.

Koga stanuva zbor za cerebralna paraliza, postojat golem nbroj metodi za rehabilitacija.Koja e razlikata megu ABR i drugite metodi?
Dodeka pogolemiot broj postoecki metodi za rehabilitacija se trudat preku razlicni vezbi za race i noze da “napravat pat vo mozokot” i da se dobie bilo kakva funkcija, ABR pristapuva kon problemot na sosema poinakov nacin.Ako pogledneme od blisku edno dete so cerebralna paraliza i ako sporedime kako izgleda zdravo dete na istata vozrast ,nedostatokot na funkcii nema da e edinstvenata razlika.
Ako se sporedat telata na dvete deca, ke vidime deka deteto so cerebralna paraliza ima golem broj strukturalni promeni, koi otstapuvaat od normalniot razvoj.
Na primer na gornata slika jasno se gleda kako rameniot pojas se kreva zaedno so se rakata.Kaj zdrava licnost toa ne e slucaj.Zoshto , na slikata,koga rakata se kreva na gore odi zaedno so rameniot pojas? Zatoa shto zglob e slab,zatoa ne e vozmozno da izvrshi rotacija pa za da se kreni rakata na gore, dvizenjeto doaga ne od zglobot tuku od pleshkata,i toa dvizenje e nepravilno, i zatoa ima ogranicuvanje.
ABR se zanimava tokmu so ovie strukturalni promeni.Vo desetgodishnoto iskustvo koe go ima ovaa terapija, se pokazalo deka preku normaliziranje na muskuloskeletorniot sistem, se otvara prostor za iskoristuvanje na plasticitetot na mozokot.
Mnogu pati doktorite znaat da kazat, deka mozokot ima svoja plasticnost, i deka zdravite nevroni se vo sostojba da ja prifatat ulogata na oshtetenite.Za zal kaj nekoi deca ispaga deka mozokot voopshto ne bil platicen.Dali e toa bash taka ili problemot lezi na drugo mesto?!Se slucuva duri i magnetnata rezonansa da ne pokazi apsolutno nikakvo oshtetuvanje na mozokot ,a sepak da postoi otsustvo na odredeni funkcii.
Dali cela vina treba da mu se prepishe na mozokot?!

Loshata telesna struktura, deformitetite koi gi imaat ovie lica se ogromna precka za bilo kakov signal da se sprovede od mozokot.Duri i edna zdrava licnost, ako gi privie ramenata vo oblik C dvizenjata na racete ke imaat ogranicuvanje.Celta na ABR e celosna rekonstrukcija na muskulo-skeletorntata struktura , taka shto funkcionalnite promeni(drzenje na glavata, kontorola na trupot, sedenje, lazenje… ) da se dobijat na spontano.