Tuesday, November 23, 2010

Pacient so cerebelarna ataxia

http://www.abrbelgium.com/movie/clint.htm


Cerebelarna ataxia e progresivno nevroloshko zaboluvanje, pri koe zaboleniot gubi ramnoteza i funkcii.yshte povazno e deka cerebralnata ataxia vsushnot ja napaga strukturata na teloto.
Clif zapocna so ABR vo juli 2005. Pred ABR Klif se obiduvashe da se odrzi vo forma i da gi odrzi funkciite so vezbanje, intenzivno vezbanje no ne uspea da si gi povrati funkciite.
Vo tekot na prvite dve godini ABR , Klif se sooci so mnogu usponi i padovi. Prestana da raboti fizikalnata terapija. So ABR Klif se oslobodi od rigidnosta , i izgubi mnogu funkcii koi se baziraa vrz taa rigidnost , funkcii koi bea samo kompenazatorni, a ne vistinski (pravilni, normalni) kako shto e toa kaj zdrava individua.


Na klipot mozete da vidite kako Klint se promenil. So promena na strukturata na liceto i vratot, Klint dobi podobruvanja vo govorot. pocna da zbopruva mnogu pobrzo i porazbirlivo od prethopdno.
Poslednata informacija za Klint, ja dobivme na inforvanata sesija , od 08 Oktomvri 2010.Ni kazaa deka Klint veke i odel.

ABR moze da pomogne i koga stanuva zbor za drugi progresivni zaboluvanja koi go napagaat muskulo-skeletniot sistem. ABR moze da pridonese za stabilizacija na sostojbata i napreduvanje. No sepak ABR ne ja leci bolesta. Zatoa , za da se odrzat dobienite funkcii ke mora postojano da se raboti ABR.

4 comments:

  1. Toa znaci ednas ABR, zasekogas ABR???
    Neli funkciite koi se dobivaat se trajni???

    ReplyDelete
  2. Anonymous, blagodaram shto me sledish.
    Znaci, postojat progresivni zaboluvanja i sostojbi. Taka na primer, cerebralna paraliza ne e bolest. Toa ne e neshto shto napreduva. Taa e sostojbata, takva e. Od raganje , toa e toa.Nema fukncii ili tie funkcii shto gi ima liceto, ili gi dobilo vo tekot na rastot i razvojot, se so ogranicuvanje. Vo toj slucaj, koga se raboti za sostojbi, rezultatite dobieni so ABR NE SE GUBAT.
    Od druga strana ima progresivni zaboluvanja, kako na primer cerebralna ataxia ili na primer multipleks skleroza. Ovie lice, prethodno bile dobri. Se bilo vo red so niv do pojavata na bolesta. Vo pocetokot na bolesta se javuvaat mali problemi, no bolesta napreduva, znaci progresivna e, i so tek na vreme liceto e onevozmozeno da si gi obavuva aktivnostite koi prethodno mnogu normalno gi obavuvalo.
    Za zal, ABR ne e magija i ne e lek koj ke ja izleci bolesta. ABR ja podobruva sostojbata, i so rabota liceto moze da stigne do stepen da gi obavuva aktivnostite koi prethodno gi obavuvalo. No, ABR ne moze da ja spreci bolesta da napaga . Zatoa, ABR treba da stani nacin na zivot na tie lica. I mislam deka ne e golem problem covek da raboti na sebe po odredeno vreme sekoj den, za da moze nepreceno da si gi izvrshuva obvrskite i normalno da funkcionira.
    Toa e na primer, kako apce za pritisok koe nekoi luge mora da go pijat sekoj den za da ne dojdi do nesakani posledici.

    Pozdrav.

    ReplyDelete
  3. Ti blagodaram Vesna sto se sekogas se trudis da odgovaras precizno i mnogu jasno.Veruvaj vaka so prasanja mnogu raboti se pojasni.Jas ke prodolzam da go sledam tvojot blog i sekako za sekoja nejasnotija nema da ti preci da ti postavuvam prasanja.Pozdrav.

    ReplyDelete
  4. Anonymus, sekako deka nema da mi preci da psotavuvash prshanja. Vshushnost, lugeto koi se zainteresirani za ABR treba da ja znaat vistinata i koi se realnite ocekuvanja od ABR. Golemite ocekuvanja doveduvaat do golemi razocaruvanja. Zatoa jas postojano povtoruvam deka ABR ne e magija.Teshko e da se prifati faktot deka nema brzo reshenie za problemite na nashite deca. Mojot razum toa go prifati. No iskreno da ti kazam, moeto srce, nikogash ne prestana da se nadeva deka eden den ke se pojavi i taa "magija" koja brzo ke go reshi problemot na mojata Ana.Do toj den, jas uporno ke rabotam ABR i ke se raduvam na site podobruvanja koi ke gi ima mojata Ana.Zatoa shto so ABR jas i go olesnuvam zivotot na Ana i taa e posrekna.A najgolemata zelba na sekoj roditel e negovoto dete da bide srekno.
    Pozdrav.

    ReplyDelete