Tuesday, November 13, 2012

Марија- промени во втората година со АБР

Во Октомври 2010 за да се заврти со лазење на Марија и беа потребни многу инструкции и многу напор.
Грбот е многу ригиден, рбетниот столб крут. За да се заврти мора да најди начин како да го заврти цело тело одеднаш.

Октомври 2012, благодарение на неумораната работа на мама и тато. Морам да кажам, БРАВО , секоја чест. Сработија неверојатни 2000 саати од Април 2012 до Октомври 2012.
Марија доживеа прекрасна трансформација. Погледнете колку брзо може да се заврти, со колкава леснотија тоа го прави .Колку е телото опуштено, ригидниот грб замина во историјата, рбетот стана поподвижен.... се појавуваат незавни движења на одделни делови од телото.
Погледете само во колку убава девојка израсна нашата мала Марија. 
Прекрасно.
Вртење- Ако ги погледнеме сликите(насловните слики на клиповите) гледаме две сосема различни тела.
На првата слика од Октомври 2010 тело право како штица, слабо, тесни рамена,невидлив врат
На втората слика од Октомври 2012 имаме ново тело Може да се види дека одвај ја собира на чаршафите,колку многу е издолжена и наполнета. Рамената се раширени, телото лесно се превиткува  во половината, вратот убаво се гледа.
Како резултат на структуралните промени, како што веќе кажав, се издолжи телото , се појавија потиснатите делови, излегоа, се отвори простор во телото за движења.
Затоа и вртењето на Марија во 2012 година изгледа понормално, полесно, послеано. Обрнете внимание колку убаво се врти еден дел од телото, потоа следува другиот дел итн..Мариај има контрола врз движењата
Одење на колена- Октомври 2010 тоа е лизгање на колена со голом распон меѓу нозете.
Во Октомври2012 - колкот почнува да добива подвижност во карлицата, плус ослободен е лумбалниот дел( до сега сигурно забележавте дека кај Марија се формираше струк)и Марија може да ги дигне нозете од подлогата и да се продвижи. Овој тест е еден од потешките тестови. Целта е да се провери подвижноста на колкот .
Низ сите клипови тоа што гледа е колку Мариај е поопуштена.
Може сега ќе ви стане уште појасно тоа што готврди АБР- спазамот е резултат на внатрешна слабост. Како што се зајкнува внатрешнат слабост , а од надвор ние гледаме дека телото се издолжува и се полни, така мускулите се се послободни и послободни.
мариај с еменува и напредува. Оваа година е подобра од минатата, в година ќе биде подобра од оваа ..секоја следна година ,ќе биде подобра од претходната.
Тоа е АБР, не е магија. Но , на светот не постои  ниту енда друга терапија која може на овој начин да ги менува децата со церебрална парализа и да понуди напредок без граници. 


1 comment:

  1. Дали АБР е способен да го доведе детето со ЦП да добие целосна независност ???? Дали имаме таков пример ????

    ReplyDelete