Wednesday, March 14, 2012

Т.Ј.- клипови од напредокот низ првата година со АБРЕве како Т.Ј.одеше пред АБР, всушност ова нема врска со одење, но ние родителите од пуста желба да ги видиме децата на нозе, многу често велиме, ако го држам оди. Факт е - ова дете не оди, само ги фрла нозете, а телото мора некој да му го држи и придвижува нанапред.


Ова е Т.Ј. после 6 месеци АБР, кога почна со првите самостојни чекори. Оди со згрчена нога, и не може да стои самостојно.


Ова е Т.Ј. после 8 и пол месеци АБР .Ако забележавте ногата е ослободен аод грчот, коленото станало подвижно, но не истабилно. Погледнете го левото колено , колку е нестабилно во одење, пропаѓа во ногата.Оди на прсти, и без чевли не е можно да оди.Ова е Т.Ј. после 10 месеци АБР - оди со цело стапало,оди и бос, може да застане, има  рамнотежа, левото колено- видете стабилно е, и видете колку само порасна и колку се разубави и колку е целото тело  ослодобено од претходната напнатост-грч.


Оди и бос. А пред само недела дена , пред снимањето на клипот, мајката размислуваше да става ботокс, за да се спушти стапалото. Кажано и беше дека мускулот е толку згрчен, што мора да се става ботокс , неколку пати, а кога ќе порасне , а телото ќе стане имуно на ботоксот, ќе мора да се направи операција. Мускулот се опушти и ногата се спушти само со АБР вежби за горниот дел од телото, без никакви итсгнувања, вежби или било какви интервенции на нозете.


 Од одењето на Т.Ј. може да види потврда  основните принципи на АБР, Ригидност-подвижност-стабилност. Тоа се фази низ кои минува телото, при променените. Од ригидност, и згрченост на колено, после 8 и пол месеци, добивме наламелена ригидност- зголемена подвижност на коленото, но не истабилност, се гледа како коленото пропаѓа навнатре во ногата , з ада по неколку месеци с едобие стабилност на коленото. Ова е навистина еден прекрасен пример.
И уште 2 клипови. Т.Ј.како станува од столче.КЛИКИ последно најново, најпресно снимано, од пред недела дена, значи скоро година со АБР , како Т.Ј. седи на колена и ја зема лажицата. КЛИК


За ова дете има да се снима цел филм, толку многу работи се подобрија во измината година со АБР, скоро неверојатно. Морам да признам, многу ми е мило.
Само напред Т.Ј.!Продолжи  да напредуваш со истото темпо!Мама и баба -продолжете  да работите со истото темпо!
 Навистина чудо направивте  со вашите  раце.


Мајката на Т.Ј. Раскажува- КЛИК


No comments:

Post a Comment