Wednesday, August 29, 2018

Никола , 6та година со АБР

                                         Никола ужива во летото         и              развива нови способности


Ова е Никола Маринов од Бугарија. Сега има седум и пол години. Неговата дијагноза е квадриплегична спастична церебрална парализа. Почнавме со Војта, како и хипербарична  терапија ,кога тој имаше шест месеци и ги практикуваше речиси две години без значителен ефект.  Никола дури почна да назадува, состојбата да се  влошува, стана крут и блокиран како "дрвена штица". Неколку пати беше хоспитализиран  и секогаш заради проблем со  белите дробови . 
 Започнавме со АБР во Март 2012, тогаш Никола имаше 2 и пол  години.Во првите три години од AБР ние,  неговите родители, не бевме многу редовни со вежбањето, но сепак доби позитивни резултати. Никола стана поопуштен, неговото тело почна да се сегментира,  во споредба со времето кога  започнавме со АБР  и тој почна  да ја контролира главата и рацете се  подобро и подобро. 

Март 2012 - Започнувасо АБР,Никола има 2 и пол години 
 Во целост ги сфативме големите резултати на AБР во текот на последните две години кога работиме најмалку два часа дневно и Никола постигна  голем напредок како што е прикажано на фотографиите.
                                              Никола гледа  телевизија

 Како прво, почна да зборува многу, дури и да составува  едноставни реченици со три-четири збора. Контролата на главата на Никола  е значително подобрена, што му овозможува да седи мирно подолго време, иако сеуште балансира со рацете. Исто така, има многу  физички промени - неговиот врат и рамениот појас станаа "видливи", и многу посилни. Градниот кош на Никола стана поголем и ја промени својата форма, дишењето е многу подобро и почна да ја зголемува телесната тежина за прв пат во две години.

Николај Маринов- татко на Никола

Wednesday, February 28, 2018

Развојот на Јован продолжува

Пред неколку месеци , мајката на Јован , кој има Даунов синдром, го сподели своето искутво со АБР.
Ова е тоа што го напиша тогаш http://abrmakedonija.blogspot.mk/2017/08/blog-post.html
Благодарение на посветеноста и неуморната работа на мајката, развојот на Јован продолжи.

 
Јован, Јануари 2018, после 9 месеци АБР

Божиќната честитка од Јован, беше овој клип каде Јован седи сам, се смее и успева да одржи рамнотежа.
Јован започна од состојба на изразена слабост на телото.
Јован на првата АБР проценка , Април 2017
Јован на првата АБР проценка, Април 2017 


Му требаше потпора од сите страни за да се одржат главата и телото исправени.
Непобитен факт е дека телото на Јован одлично реагира на АБР и постигнува далеку повеќе од очекувањата. Во една прилика мајката на Јован ми рече- Вие нас не шокиравте во Април, сега ние вас ве шокираме . Како што телото се зајакнува со АБР, така следи и психо-моторниот развој на Јован. Браво за мама, браво за Јован! Благодарам за довербата и радоста што ни ја донесовте со овие фантастични резултати.

Tuesday, October 3, 2017

Tuesday, August 15, 2017

Јован, Даунов Синдром


    Јован е мојот син има 6месеци.Со гордост кажувам,  тој има Даунов синдром и е голем херој. Нашата приказна почна многу драматично, но благодарение на АБР терапија напредуваме многу брзо и со никаков застој.АБР терапија ја дознав преку интернет во вистински момент.Гледав како деца напредуваат како проодуваат и како се социјализираат.
Бевме на прегледот каде што беа многу изненадени бидејќи Јован тогаш беше само 2 месеци,со многу труд и соработка од Криста,Роби и Весна многу работи ни објаснија од кои добивме шок. На пример, нам како родители,дишењето на Јован ни изледаше малку чудно. Кога дишеше, стомакот се надувуваше и долните ребра се ширеа. Докторите ни велеа дека тоа е нормално за него, и ние не бевмо многу загрижени. На АБР прегледот добив одговори оти тоа не е нормално и може да се спречи и да напредува.
Се што правеше Јован на тие месеци јас мислев е нормално, а сето тоа одеше во погрешна насока.
Кога почнавме со вежбите по вториот ден јас забележав промена во дишењето што ми беше најбитно Јован да дише правилно.Главата неможеше да си ја држи сега веке заборавивме оти тој проблем постоеше,имавме подуено меше што мислев ке му пукне во секој момент,веке имаме рамно меше.Очињата не му се толку подуени,почнуваат да се вдлабнуваат,рбетот почнува да му се познава однадвор,добиваме убава боја на кожата,и да незнам колку ке ви се верува и крвната слика ни се подобри без пиење на лекарства.Јован неможеше да пие млеко имаше проблем со голтањето со специјално шише се храневме,сега пиеме и со обични шишиња што е тоа голем успех за нас.Сега сме во фаза на превртување и тоа го прави правилно немаме застој никаков.Кога му подаваме рака, и тој ни подава да се поздрави, и исто знае како да плесне со рачето. Сето ова до сега што го имаме постигнато е само со 3 месеци работа со вежбите и е преголем успех.Кога одиме на контроли докторите ни кажуваат супер е, супер напредува и му се восхитуваат како он се прати што се случува и колку не знае да седи мирно и ни викаат во ништо не заостанувате , дури и килажата си ја надоместивме,бидејки бевме премногу слаби.Јас сум многу благодарна пред се на Весна што АБР терапија има и во Македонија и секако до Криста,Роби и Леонид Блум кој е основач на АБР терапија. Продолжуваме со вежбите и со нетрпение чекам нови вежби за нови успеси и напредоци."